Kinderen en baby’s dienen voor reizen naar het buitenland in het bezit te zijn van een eigen reisdocument. Bijschrijven van het kind in het paspoort van de ouders is niet meer mogelijk.

Ouder en kind met verschillende achternaam
Wanneer een kind meereist met een ouder met een andere achternaam en de Schengengrens wil passeren, kan gecontroleerd worden of er daadwerkelijk een ouder-kind relatie is. Dit kunt u aantonen middels een document, die echt verklaard is door de gemeente. Doel van deze extra controle is om ontvoeringen tegen te gaan.

Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende ouder ook daadwerkelijk de ouder is of het gezag heeft. Informeer hiernaar bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Daarnaast kan een ouder de naam van de (gewezen) echtgenoot of geregistreerde partner in zijn of haar reisdocument laten opnemen, Als de (gewezen) partner dezelfde achternaam heeft als het meereizende kind kan dat bijdragen aan een vlotte grenspassage. Binnen het Schengengebied vinden geen grenscontroles plaats. Dus ook gene onderzoek naar de ouder-kind relatie.

Meereizend kind met iemand anders dan de ouders
Reist een kind met iemand mee anders dan de ouders, bijvoorbeeld een familielid, dan eisen sommige landen een verklaring waarin de ouders toestemming (toestemmingsverklaring) geven voor deze reis. U kunt bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming informeren naar de toelatingseisen die voor dit land gelden.