Corendon biedt ‘coronavrije’ vakanties aan; wat houdt dit in?

Vanaf 26 juni 2020 bieden we ‘coronavrije’ vakanties aan naar een beperkt aantal bestemmingen. Klanten van Corendon worden vanaf die datum vlak voor hun vlucht getest op het coronavirus, op een testlocatie vlak bij Schiphol. Daarna zorgen wij ervoor dat ze zo weinig mogelijk in contact komen met mogelijke besmettingsbronnen tijdens de reis naar hun vakantiehotel. Dit geldt voor de transfer naar de luchthaven, de incheck, de vlucht en de transfer naar het All Inclusive hotel. In het resort kunnen gasten vervolgens onbezorgd van hun vakantie genieten zonder afstand te hoeven houden van de andere gasten. De enige voorwaarde is dat gasten hun hotel niet verlaten tijdens hun verblijf omdat de veiligheid van de hotelgasten dan niet langer gegarandeerd kan worden. Klanten die al een reis bij ons hebben geboekt, krijgen de mogelijkheid om deze om te boeken naar dit type vakantie. Dit is uiteraard niet verplicht.

Waarom biedt Corendon ‘coronavrije’ vakanties aan?

Vakantie waarbij je 1,5 meter afstand van elkaar moet houden of mondkapjes moet dragen, is voor ons eigenlijk geen echte vakantie. Wij willen dat onze klanten zich vrij en zorgeloos kunnen bewegen tijdens hun vakantie. Zowel tijdens de vlucht als in het hotel, kunnen onze gasten zich nu net zo ontspannen gedragen als onder normale omstandigheden. De enige restrictie is dat gasten het resort niet kunnen verlaten omdat we dan hun veiligheid niet meer kunnen garanderen. De ervaring leert echter dat veel klanten het resort tijdens hun vakantie sowieso vaak niet verlaten omdat het alles biedt; zowel culinair als op het gebied van animatie. We gaan er daarom vanuit dat het merendeel van onze vakantiegangers dit er graag voor over heeft om weer onbezorgd vakantie te kunnen vieren.

Waar, wanneer en hoe vaak word je getest?

Je wordt in principe één keer getest, vlak voordat je gaat vliegen. Dit geldt voor alle reizigers; ook voor kinderen. Het testen van vakantiegangers gebeurt straks bij het Corendon Village Hotel, vlakbij Schiphol, kort voor het vertrek van de vlucht. Daarna zorgt Corendon ervoor dat vakantiegangers zoveel mogelijk in een beschermende omgeving blijven. Dit betekent dat ook bijvoorbeeld de buschauffeurs van de transfer naar Schiphol, piloten en cabinepersoneel van Corendon Dutch Airlines en de medewerkers van het hotel met grote regelmaat getest worden op corona. Tijdens de vlucht kan hierdoor normale service verleend worden en kunnen vakantiegangers zónder mondkapjes reizen. Er hoeft ook geen 1,5 meter afstand van anderen te worden gehouden.

Voor welke bestemmingen geldt de ‘coronavrije’ vakantie?

We kunnen de ‘coronavrije’ vakanties alleen aanbieden als we controle hebben over de hele reis. Dit betekent dat het vooralsnog alleen mogelijk is bij vakanties waarbij met onze eigen airline wordt gevlogen en waarbij in eigen Corendon hotels wordt verbleven. Daarom wordt gestart met de bestemming Antalya aan de Turkse rivièra waar we meerdere All Inclusive hotels bezitten. In de komende weken wordt overlegd met de autoriteiten op andere bestemmingen om ook daar vakanties te kunnen aanbieden. Voorbeelden hiervan zijn uiteraard Ibiza en Curaçao, waar we eigen resorts hebben. In het geval van Curaçao zal overlegd worden met KLM, die de vluchten uitvoert. Ook Sardinië en Sicilië zijn mogelijke kandidaten voor dit programma. We starten met vluchten vanaf Schiphol en bekijken de mogelijkheden om het later ook vanaf andere luchthavens aan te bieden, zoals Brussel.

Zijn ‘coronavrije’ vakanties voor nieuwe vakanties of voor mensen die al hebben geboekt?

Deze vakanties worden allereerst aangeboden aan klanten die al geboekt hebben voor deze periode en klanten van wie we de reis in een eerder stadium hebben geannuleerd. Uiteraard kunnen deze reizen dan worden betaald met de door ons uitgegeven reisvoucher. Zodra alle details bekend zijn, nemen we contact op met onze klanten. Een ‘coronavrije’ vakantie zal straks naar verwachting niet op alle bestemmingen mogelijk zijn. We analyseren de mogelijkheden voor deze bestemmingen en nemen hierover op een later moment contact op met klanten.

Wat gebeurt er als iemand positief test op COVID-19?

In dat geval mag deze persoon niet op vakantie. Hij moet zich direct melden bij een zorg verlenende instantie. Ook het reisgezelschap van deze persoon gaat dan niet op vakantie. Iedereen krijgt een reisvoucher voor het betaalde bedrag.

Is een sneltest betrouwbaar?

De ontwikkeling op dit gebied gaat razendsnel. We hebben al diverse gecertificeerde sneltesten aangeboden gekregen vanuit Europa en de Verenigde Staten, die ook positief worden beoordeeld door erkende wetenschappers. Voor zover wij weten heeft het RIVM er nu nog geen gecertificeerd maar dat zal in de komende weken vast veranderen. In de komende twee weken maken we een selectie en definitieve keuze. Uiteraard zijn we over de test die we gebruiken en over de ‘credentials’ van die test volkomen transparant; naar onze klanten, collega’s en de buitenwereld.

Stemt Corendon deze beslissing af met de Nederlandse autoriteiten of het RIVM?

Nee, op dit moment niet. Het kabinet communiceert op dit moment niets anders dan dat reizen naar het buitenland sterk wordt afgeraden. Dat begrijpen we ook. Vliegen is overigens niet verboden; KLM vliegt nu al naar een groeiend aantal bestemmingen. We gaan ervan uit dat ons protocol niet tot problemen met de Nederlandse autoriteiten zal leiden. Als we onze testfaciliteit strikt inrichten volgens het 1,5 meter protocol, gaan we ervan uit dat we onze reizen op deze wijze kunnen uitvoeren. Overigens gaan we pas 26 juni van start, dus we hebben nog veel tijd. Ook voor overleg met Schiphol en de autoriteiten; zowel in Nederland als op de bestemming.  Het RIVM hebben we een aantal weken geleden benaderd met onze plannen om grootschalig te testen op antistoffen. Ondanks diverse pogingen hebben we tot op heden geen enkele reactie vernomen. We hebben begrip voor het feit dat er andere prioriteiten zijn, maar we willen er op deze manier toch aan bijdragen dat mensen veilig maar ook onbezorgd op vakantie kunnen gaan.

Wordt het resort bewaakt en zijn er consequenties als mensen toch het resort verlaten?

All Inclusive resorts worden sowieso goed bewaakt, al richt die controle zich nu op het voorkomen van mensen die onbevoegd binnenkomen. Dit blijft overigens straks ook van groot belang. De bewaking blijft. Uiteraard kan niet worden toegestaan dat vakantiegangers het resort verlaten omdat vakantiegangers daarmee de gezondheid van anderen en zichzelf in gevaar brengen. Vakantiegangers wordt gevraagd akkoord te gaan met de voorwaarden die bij dit type vakantie horen en die als strikte eis worden opgenomen.

Blijft resortpersoneel op het resort slapen of wordt iedereen elke dag getest?

Medewerkers blijven zoveel als mogelijk op het resort overnachten en hoeven daardoor niet iedere dag te worden getest. Voor degene die het resort verlaten, geldt dat uiteraard wel. Er wordt in de komende weken een protocol gemaakt waarin dit nader wordt gespecificeerd.

Moeten stewardessen en piloten ook verplicht in het resort verblijven?

Onze vliegtuigbemanning overnacht niet in het resort. Op vluchten naar bestemmingen rond de Middellandse Zee vliegt de crew direct erna namelijk terug naar Nederland. Overigens worden zij iedere vlucht getest, net als onze passagiers.

Wat gebeurt er als vakantiegangers toch ziek worden?

Ziektegevallen tijdens de vakantie hopen we uiteraard te voorkomen maar 100% uitsluiten kan niet. In de uitvoering en voorlichting naar onze klanten maken we dat ook duidelijk. Als het testprotocol echter strikt wordt gehandhaafd en als we de beste tests gebruiken, minimaliseren we de besmettingsrisico’s. Wanneer iemand toch ziek wordt, worden de gebruikelijke maatregelen genomen bij het vermoeden van een coronabesmetting in een hotel.

Wat kost de coronatest?

De kosten voor de test bedragen naar verwachting circa €50 per test. Maar wanneer wij de vakantie op deze manier gaan uitvoeren, zijn deze kosten voor de test inbegrepen. De kosten voor het inrichten van de teststraat en het inhuren van gekwalificeerd personeel zijn uiteraard voor rekening van Corendon.

Hoe organiseert Corendon de teststraat logistiek gezien?

We zorgen vanaf 26 juni voor voldoende wetenschappelijk onderzochte en betrouwbare coronasneltesten om al onze klanten te kunnen testen. De testen worden afgenomen door ervaren medische teams onder leiding van gekwalificeerde artsen in een professioneel opgezette testlocatie waar een strikt 1,5 meterprotocol wordt gehanteerd.